Meksykański torcik z tortilli

Meksykański torcik z tortilli
Meksykański torcik z tortilli

Ta potrawa to burito i lasagne w jednym. Meksykański torcik z tortilli zasmakuje wielbicielom obu tych dań. Jest prosty i szybki do zrobienia, a prezentuje się bardzo efektownie.

Składniki:

  • 4 tortille (kupujemy gotowe lub wykorzystujemy przepis poniżej)
  • 400 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka czerwona
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • garść czarnych oliwek
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
  • ok 250 g sera żółtego

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Całość dusimy, aż sos z pomidorów się nieco zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i przyprawiamy do smaku. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy na spodzie układamy placek tortilli, na niego nakładamy 1/3 mieszanki meksykańskiej i posypujemy to żółtym serem. Następnie układamy kolejny placek tortilli i powtarzamy resztę czynności aż do wykończenia warstw. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180.

Składniki na 4 tortille:

  • szklanka mąki pszennej
  • 80 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Następnie dolewamy wodę i całość zagniatamy rękoma kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbytnio kleić się do dłoni, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy na koło o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni po około 3 minuty z obu stron.

Meksykański torcik z tortilli
Meksykański torcik z tortilli
Print Friendly, PDF & Email