Ciasta i desery

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową i bitą śmietaną jest niezwykle pyszne i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Nie jest szczególnie skomplikowane do zrobienia, ani bardziej pracochłonne od innych ciast przekładanych. Jeśli lubicie cukierki typu Trufle, to pokochacie jego smak. Ciasto to jest prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Wychodzi wysokie i podzielne, a znika w mgnieniu oka.

 

Składniki na ciasto Przysmak Sułtana:

Ciasto:

    • 200 g masła
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 150 g cukru
    • 180 g mąki pszennej typ 450
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek mleka
    • 3 łyżki kakao

 

Masa truflowa:

    • 200 ml śmietanki 30%
    • 250 g cukierków czekoladowych Trufle
    • 250 g serka mascarpone
    • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g)

 

Bita śmietana:

    • 400 ml śmietanki 30%
    • 250 g serka mascarpone
    • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej
    • 3 łyżki cukru

 

Dodatkowo: 100 g czekolady

 

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm, ale możecie użyć nieco większej, gdyż ciasto wychodzi bardzo wysokie) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.

Obie części galaretki rozpuszczamy w 100 ml wody każdą i pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem truflowy. Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekane na mniejsze części cukierki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę. Masę wylewamy na spodnią część ciasta i przykrywamy drugą.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Cappuccino bez pieczenia

Ciasto Bajka bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto Kinder Pingui

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago