Ciasta i desery

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową i bitą śmietaną jest niezwykle pyszne i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Nie jest szczególnie skomplikowane do zrobienia, ani bardziej pracochłonne od innych ciast przekładanych. Jeśli lubicie cukierki typu Trufle, to pokochacie jego smak. Ciasto to jest prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Wychodzi wysokie i podzielne, a znika w mgnieniu oka.

 

Składniki na ciasto Przysmak Sułtana:

Ciasto:

    • 200 g masła
    • 5 jajek (rozmiar M)
    • 150 g cukru
    • 180 g mąki pszennej typ 450
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek mleka
    • 3 łyżki kakao

 

Masa truflowa:

    • 200 ml śmietanki 30%
    • 250 g cukierków czekoladowych Trufle
    • 250 g serka mascarpone
    • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g)

 

Bita śmietana:

    • 400 ml śmietanki 30%
    • 250 g serka mascarpone
    • pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej
    • 3 łyżki cukru

 

Dodatkowo: 100 g czekolady

 

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm, ale możecie użyć nieco większej, gdyż ciasto wychodzi bardzo wysokie) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.

Obie części galaretki rozpuszczamy w 100 ml wody każdą i pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem truflowy. Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekane na mniejsze części cukierki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę. Masę wylewamy na spodnią część ciasta i przykrywamy drugą.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Cappuccino bez pieczenia

Ciasto Bajka bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto Kinder Pingui

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago