Dania główne

Gulasz z żołądków drobiowych – przepis na domowy obiad

Gulasz z żołądków drobiowych to prosty przepis na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku tanich składników. Jeśli lubicie podroby, to takie danie pewnie wam zasmakuje. Żołądki drobiowe przygotowywałam pierwszy raz i trochę mnie zdziwiło, że muszą się tak długo gotować, żeby być miękkie. Jeśli zależy wam na czasie, to najlepiej je ugotować dzień wcześniej, a w dniu podania tylko przygotować sos. Żołądki drobiowe skąpane w sosie musztardowo-śmietanowym i podane z i ziemniakami i ulubioną surówką będą pewnie jeszcze nie raz gościć na naszym stole, gdyż bardzo nam zasmakowały.

 

Składniki na gulasz z żołądków drobiowych:

  • około 0,7 kg żołądków drobiowych
  • niewielka cebula
  • średniej wielkości marchew
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, opcjonalnie kurkuma jeśli chcecie nadać sosowi bardziej żółtą barwę

 

Przygotowanie

Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Żołądki gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Zajmie to 1 do 1,5 godziny. Po pół godziny gotowania do żołądków wsypujemy pół łyżeczki soli. Miękkie żołądki odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, aby dało się je pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich żołądki, śmietanę, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dolać trochę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.

Gulasz z żołądków drobiowych – przepis na domowy obiad

 

Zobacz inne przepisy na gulasz do obiadu:

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką

Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad

Gulasz pod ziemniaczaną kołderką

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago