Dania główne

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem w sosie beszamelowym to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie nie wymaga wymyślnych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kapusty. Jeśli nie macie pomysłu na filety z piersi kurczaka, a standardowe kotlety w panierce wam się znudziły, to taki przepis będzie stanowił smaczne urozmaicenie obiadu. Danie można podać również jako ciepłą przekąskę na imprezie, goście będą zadowoleni.

 

Składniki na kurczaka zapiekanego z pieczarkami i porem (3-4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
  • 300 g pieczarek
  • średniej wielkości por
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól

 

Przygotowanie

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wszerz w plastry grubości około 2 cm. Obsypujemy je z każdej strony przyprawami i odstawiamy przynajmniej na 20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w ćwiartki, mniejsze przekrawamy na pół i podsmażamy na łyżce masła, aż zaczną się rumienić. Por kroimy w plastry. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy odrobiną soli. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki kurczaka, na nich pieczarki i pora. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy bez przykrycia 25 minut z termoobiegiem.

 

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na zapiekane piersi z kurczaka:

Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago