Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami to przepis na pyszne danie, które można podać na rodzinny obiad w sezonie wiosenno-letnim. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy, ale za to smakuje bardzo dobrze. Taki schab jest soczysty i mięciutki, a całe danie delikatne i aromatyczne. Schab i młoda kapusta to duet, który zawsze się sprawdzi, a w tym daniu pysznym dopełnieniem są lekko kwaskowe pomidory i pyszny sos śmietanowy. Całość polecam podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.
Składniki na schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami (4 porcje):
- 600 g schabu bez kości
- pół główki młodej kapusty
- spora cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 2 pomidory
- pęczek kopru
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony
Przygotowanie
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Mięso oprószamy przyprawami i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, kapustę drobno szatkujemy. Koperek siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę. Po kilku minutach dodajemy kapustę, patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy kolejnych kilka minut. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Całość dusimy bez przykrycia około 5 minut na średnim ogniu.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty, na niej układamy plastry schabu i nakrywamy drugą połową kapusty. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 minut.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem:
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad
Super!