Ciasta i desery

Ciasto Fintifluszka – najprostsze ciasto bez pieczenia z 4 składników

Ciasto Fintifluszka jest to najprostsze, a jakże efektowne ciasto bez pieczenia, które przygotowujemy z zaledwie 4 składników. Jest również bardzo szybkie do zrobienia, choć aby ładnie się kroiło przed podaniem dobrze jest schłodzić je w lodówce. Z takim deserem każdy sobie poradzi. Trzeba również przyznać, że wygląda i smakuje bardzo dobrze, a ktoś nieznający przepisu nie wpadnie na to, że składa się tylko z kilku składników i kilkunastu minut roboty.

Jeśli się zastanawiacie, co znaczy „fintifluszka” to wg słownika jest „rzecz lub sprawa niepoważna lub mało istotna”. Ciasto miało się nazywać Bagatelka, gdyż jest faktycznie proste i niewymagające zachodu, jednak w słowniku synonimów znalazłam właśnie „fintifluszkę” i bardzo mi się ten wyraz spodobał, zwłaszcza, że nigdy wcześniej o nim nie słyszałam.

Składniki na Ciasto Fintifluszka:

  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • duża tabliczka czekolady z ciasteczkami (300 g)
  • około 150 g herbatników

Opcjonalnie: czekolada, kakao, migdały, orzechy – do posypania wierzchu

 

Przygotowanie

Czekoladę dzielimy na kostki i mielimy w misie miksera (można też zetrzeć ją na tarce). Miazgę czekoladową mieszamy z 3 łyżkami mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy resztę mascarpone. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa z czekoladą, herbatniki, 1/3 masy z bitą śmietaną, herbatniki i na koniec ostatnia warstwa bitej śmietany. Wierzch można posypać startą czekoladą, kakao, pokruszonymi orzechami czy migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

Ciasto Fintifluszka – najprostsze ciasto bez pieczenia z 4 składników

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)

Domowe rafaello na krakersach

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago