Dania główne

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami to pyszne i efektowne danie, które możemy podać na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Jeśli natomiast zostanie jeszcze coś z obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako wędlina na kanapki – mi właśnie w tej wersji smakuje najbardziej. Wbrew pozorom danie nie jest trudne do zrobienia, roladę przygotowuje się szybko, należy się jednak uzbroić w cierpliwość, gdyż mięso musi się piec w piekarniku około półtora godziny.

 

Składniki na roladę ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami (około 6 porcji obiadowych):

  • 1,2 schabu
  • 400 g mięso mielonego (dałam wołowe, wieprzowe lub drobiowe też może być)
  • 250 g pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

Przygotowanie

Schab myjemy i rozkrawamy wzdłuż na pół zostawiając około 3 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Powstanie duży płat mięsa, który rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Oprószamy go przyprawami z obu stron i odstawiamy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy najpierw cebulę, a po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Podsmażone pieczarki mieszamy z mięsem mielonym, odrobiną soli i pieprzu.
Schab smarujemy z wierzchniej strony ketchupem i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni farsz z mięsa i pieczarek. Mięso ciasno zawijamy w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków. Roladę związujemy sznurkiem, aby się nie rozpadła i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Rolada ze schabu z mięsem mielonym – na obiad lub do kanapek

Zobacz inne przepisy na schab do obiadu:

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety

Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago