Przetwory

Cukinia po baciarsku – cukinia z papryką w ketchupie do słoików na zimę

Cukinia po baciarsku czyli weki z cukinii i papryki w zalewie ketchupowej to pyszny dodatek do obiadu, mięsa z grilla czy jako przegryzka do alkoholu na imprezie. Chrupiące warzywa z słodko-ostrej zalewie podbiły nasze kubki smakowe. Zrobiłam tylko 4 słoiczki na próbę, ale już wiem, że będę musiała wykonać większą partię póki mamy sezon na cukinię, aby coś zachowało się do zimy.

Składniki na cukinię po baciarsku (4 słoiki po 0,75 l):

  • 4 małe cukinie (około 1 kg)
  • 3 papryki czerwone (około 750 g)

 

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10% (około 180 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (około 200 g)
  • 300 g keczupu (dałam pikantny)
  • płaska łyżka chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków)
  • 3 płaskie łyżki kamiennej soli niejodowanej
  • przyprawy: liść laurowy, gorczyca, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z ketchupem, chili, cukrem, octem i solą. Całość mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Cukinię myjemy, odkrawamy jej końcówki. Przekrawamy ją na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Paprykę również myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski.

Cukinię i paprykę układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i pieprz. Warzywa zalewamy ketchupowo-octową zalewą, na wysokość około 1,5 cm poniżej rantu, mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwracam je do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam słoiki w chłodne miejsce. Cukinię można jeść po około tygodniu.

Cukinia po baciarsku – cukinia z papryką w ketchupie do słoików na zimę

 

Zobacz inne przepisy na przetwory na zimę:

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Witam przepis dała mi siostra . Ta cukinia jest MEGA w pracy zrobiła prawdziwe show 🥰🥰🥰. Dzięki za przepis .

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago