Cukinia po baciarsku – cukinia z papryką w ketchupie do słoików na zimę
Cukinia po baciarsku czyli weki z cukinii i papryki w zalewie ketchupowej to pyszny dodatek do obiadu, mięsa z grilla czy jako przegryzka do alkoholu na imprezie. Chrupiące warzywa z słodko-ostrej zalewie podbiły nasze kubki smakowe. Zrobiłam tylko 4 słoiczki na próbę, ale już wiem, że będę musiała wykonać większą partię póki mamy sezon na cukinię, aby coś zachowało się do zimy.
Zalewa:
Najpierw przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z ketchupem, chili, cukrem, octem i solą. Całość mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Cukinię myjemy, odkrawamy jej końcówki. Przekrawamy ją na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Paprykę również myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Cukinię i paprykę układamy ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i pieprz. Warzywa zalewamy ketchupowo-octową zalewą, na wysokość około 1,5 cm poniżej rantu, mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i odwracam je do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam słoiki w chłodne miejsce. Cukinię można jeść po około tygodniu.
Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Witam przepis dała mi siostra . Ta cukinia jest MEGA w pracy zrobiła prawdziwe show 🥰🥰🥰. Dzięki za przepis .