Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami
Placki ziemniaczane po kowalsku to pyszny pomysł na tradycyjne placki z dodatkiem papryki, pieczarek i sera żółtego. Danie jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację na ciepło. Z tego co zauważyłam, dzieci również je bardzo lubią, więc można podać jako przekąskę na kinderparty.
Dodatki:
Najpierw przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce z odpowiednią nakładką. Papkę ziemniaczaną przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Ziemniaki z powrotem przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, mąkę, jajko i sól. Całość mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju. Chochlą lub dużą łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując płaskie i okrągłe placki. Smażymy je na średniej mocy palnika, aż zrobią się rumiane od spodu, przewracamy je na drugą stronę i również smażymy, aż druga strona stanie się lekko brązowa. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną łyżeczką oleju smażymy pieczarki na złoty kolor. Odkładamy je, na tę samą patelnię wlewamy więcej oleju i smażymy najpierw cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę. Podsmażone składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Placki ziemniaczane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładamy po dużej łyżce pieczarek z cebulą i papryką. Posypujemy je po wierzchu startym serem żółtym. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 15 minut, aż ser się rozpuści.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…