Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony przepis
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które zna chyba każdy. Podstawowy przepis jest bardzo prosty, a placki wychodzą pyszne, chrupiące zewnątrz i miękkie w środku. Można je podać na wiele różnych sposobów zarówno na słono: z sosem, wędzonym łososiem, z gzikiem jak i na słodko: ze śmietaną, konfiturą czy posypane cukrem. Zawsze szybko znikają z talerzy.
Placki robi się bardzo szybko – o ile macie elektryczną tarkę czy maszynkę. Przy ręcznej tarce jednak trzeba się sporo namęczyć, żeby zetrzeć kilo ziemniaków, więc nie polecam tego sposobu. Ostatnio spotkałam się ze śmiesznym mitem, że placki ziemniaczane tarte ręcznie mają lepszy smak od tych startych na maszynce. Mam nadzieję, że w to nie wierzycie?
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce z odpowiednią nakładką. Papkę ziemniaczaną przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Ziemniaki z powrotem przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, mąkę, jajko i sól. Całość mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju. Chochlą lub dużą łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując płaskie i okrągłe placki. Smażymy je na średniej mocy palnika, aż zrobią się rumiane od spodu, przewracamy je na drugą stronę i również smażymy, aż druga strona stanie się lekko brązowa. Usmażone placki odsączamy przez chwilę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu, a czasem tracą na chrupkości.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…