Wegetariańskie

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

Zapiekanka z cukinii, makaronu i dużej ilości sera to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym i wyrazistą surówką np. z pora lub buraczków. Zapiekanka jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można zrobić obiad od razu na dwa dni. Przepis jest bardzo prosty, a samo jej sporządzenie nie wymaga wiele czasu, musi jednak piec się około godzinkę w piekarniku.

Składniki na zapiekankę z cukinii (4 porcje):

  • 100 g makaronu conchigliette (muszelki)
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze (około 900 g)
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli, pieprz, ostra papryka, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i odstawiamy. Cukinii odcinamy końce, przekrawamy ją na pół, następnie na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce średnich oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Ser żółty ścieramy na tarce.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie, cały czas ubijając dodajemy mąkę, ricottę i przyprawy. Do powstałej masy dodajemy również makaron, cukinię i 2/3 sera żółtego. Całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.

Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy resztą sera żółtego i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut, żeby „odpoczęła” i była bardziej zwarta przy krojeniu.

 

Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na obiad z wykorzystaniem cukinii:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Najprostsze placki z cukinii

Makaron w sosie serowym z kurczakiem i warzywami

Makaron z bobem i cukinią w sosie śmietanowym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago