Zapiekanka z cukinii – prosty i szybki przepis na obiad
Zapiekanka z cukinii, makaronu i dużej ilości sera to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym i wyrazistą surówką np. z pora lub buraczków. Zapiekanka jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można zrobić obiad od razu na dwa dni. Przepis jest bardzo prosty, a samo jej sporządzenie nie wymaga wiele czasu, musi jednak piec się około godzinkę w piekarniku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i odstawiamy. Cukinii odcinamy końce, przekrawamy ją na pół, następnie na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce średnich oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Ser żółty ścieramy na tarce.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem przez kilka minut. Następnie, cały czas ubijając dodajemy mąkę, ricottę i przyprawy. Do powstałej masy dodajemy również makaron, cukinię i 2/3 sera żółtego. Całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.
Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy resztą sera żółtego i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut, żeby „odpoczęła” i była bardziej zwarta przy krojeniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
100 gram makaronu na 4 porcje w takiej foremce? Wygląda na jakieś 300-400gram
Waga podana jest przed ugotowaniem.