Dania główne

Kurczak po góralsku – piersi zapiekane z oscypkiem i boczkiem

Kurczak po góralsku czyli pyszne piersi z kurczaka zapiekane z oscypkiem i boczkiem pod beszamelem i podane z konfiturą z żurawiny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie robi się bardzo prosto i nie wymaga wiele czasu i umiejętności. Można je podać na obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki lub jako samodzielne danie np. na imprezie. Z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Jeśli nie macie akurat pod ręką oscypka, można wykorzystać inny ser żółty wędzony.

 

Składniki na kurczaka po góralsku (4 porcje):

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g oscypka
  • łyżka masła
  • czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki konfitury z żurawiny

Przygotowanie

Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy na suchej patelni. Oscypek kroimy w plastry, a plastry na pół. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i tłustych kawałków. Każdą pierś nacinamy do około 1/2 głębokości w odstępach około 1,5 cm. Posypujemy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy naprzemiennie plastry boczku i oscypka. Piersi układamy w naczyniu do zapiekania. Na każdą nakładamy po łyżce sosu beszamelowego. Kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakładamy po łyżeczce żurawiny.

Kurczak po góralsku – piersi zapiekane z oscypkiem i boczkiem

Zobacz inne przepisy na zapiekaną pierś z kurczaka:

Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

    • Można nie dawać beszamelu, albo zamiast dodać dodatkową porcję sera.

  • kolejny przepis sprawdzony- danie bardzo smaczne, robi wrażenie - zamiast boczku-dałam karczek, można też baleron- reszty nie zmieniałam. Sos bardzo smaczny+ żurawinka- palce lizać- gorąco polecam!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago