Surówka z pora i selera naciowego jest smaczna, chrupiąca i dość wyrazista w smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, sosów czy smażonych ryb. Robi się ją bardzo szybko i nie jest skomplikowana. Taką surówkę można przygotowywać przez cały rok, gdyż składniki zawsze są dostępne. Jest smaczna również na drugi dzień po przygotowaniu, więc można przygotować od razu jej większą ilość.
Składniki na surówkę z pora i selera naciowego:
- średniej wielkości por
- 4 łodygi selera naciowego
- jabłko
- łyżka majonezu
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. Zasypujemy go około 1/3 łyżeczki soli, mieszamy, lekko ugniatając ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Łodygi selera również kroimy w cienkie plastry. Jabłko obieramy, przekrawamy na cztery części wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez i szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie. Surówkę schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Zostaw odpowiedź