Dania główne

Udka pieczone w ketchupie i miodzie – prosty przepis na smaczny obiad

Udka pieczone w ketchupie i miodzie to bardzo prosty i mało pracochłonny przepis na pyszne mięso drobiowe, które można podać na obiad. Świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaków i ulubionej surówki. Takie udka sprawdzą się również jako ciepłe danie na imprezie czy podczas uroczystości rodzinnych.

Mięso można przygotować w większej ilości i na drugi dzień odgrzać w mikrofalówce, mamy wtedy obiad na dwa dni. Udka wychodzą miękkie i soczyste z apetycznie zarumienioną skórką. Skórka bardzo się zarumieni w trakcie pieczenia, w niektórych miejscach może być wręcz czarna – to normalne przy dodaniu miodu, gdyż cukier się karmelizuje. Nie przejmujemy się więc tym, trzeba tylko oczywiście uważać, żeby całkiem jej nie spalić.

 

Składniki na udka pieczone w ketchupie i miodzie (około 6 porcji):

  • 1,5 kg udek z kurczaka (mogą być również podudzia czy skrzydełka)
  • 4 łyżki ketchupu (ostry)
  • łyżka musztardy (sarepska)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu pitnego (lub łyżka miodu)
  • łyżeczka majeranku, pół łyżeczki czosnku suszonego, szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Przygotowanie

Mięso myjemy, oczyszczamy skórę z ewentualnych pozostałości po piórach i suszymy. Do miseczki przekładamy ketchup, musztardę, miód, olej, sos sojowy i przyprawy. Składniki mieszamy dokładnie. W tak powstałej marynacie obtaczamy udka i przekładamy je do miski. Miskę nakrywamy i odstawiamy do lodówki. Udka powinny się marynować minimum godzinę, a najlepiej około 12 godzin, więc dobrze jest zamarynować je dzień przez pieczeniem.

Udka przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około godzinę z funkcją termoobiegu.

Udka pieczone w ketchupie i miodzie – prosty przepis na smaczny obiad

Zobacz inne przepisy na kurczaka z piekarnika:

Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad

Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam

Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie

Udka pieczone z ziemniakami w rękawie

Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Danie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne dla Panów

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago