Wegetariańskie

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych wychodzą pyszne, delikatne i mięciutkie. Robimy je tylko z trzech składników tj. ziemniaków, mąki ziemniaczanej i odrobiny soli. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków albo jako samodzielne danie, okraszone cebulą lub boczkiem. Można je też podać z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym. Nie są też szczególnie trudne do zrobienia, choć wymagają nieco czasu. Jeśli jednak mamy wcześniej ugotowane ziemniaki np. pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego, kluski możemy zrobić w pół godziny. Moje kluski mają ładny żółty kolor, ale jeśli surowe ziemniaki trochę dłużej postoją i ściemnieją, to kluski wyjdą szare. Jest to całkowicie naturalne, nie ma czym się przejmować.

Można zrobić ich większą porcję i mamy od razu obiad na dwa dni. Ja zawsze odgrzewam je na parze i smakują jak świeże. Ugotowane kluski można również zamrozić po wystudzeniu.

 

Składniki na kluski z ziemniaków gotowanych i surowych (4 porcje):

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g surowych ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) tłuczemy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Surowe ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Papkę z surowych ziemniaków przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Płyn odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a pozostałą na dnie skropię przekładamy do miski. Dodajemy tam również ziemniaki gotowane i surowe, mąkę oraz sól.

Składniki mieszamy ręką na jednolitą masę. Po wymieszaniu, mokrą ręką odrywamy kawałki ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy partiami po kilka na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy je około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą małego sitka lub łyżki cedzakowej.

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne

 

Zobacz inne przepisy na kluski z ziemniaków:

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną

Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Mięciutkie kluseczki z białym serem

Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • A co z mąką ziemniaczaną? W potrzebnych składnikach wystepują 2 łyzki a w opisie nic o mące nie ma.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago