Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne
Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych wychodzą pyszne, delikatne i mięciutkie. Robimy je tylko z trzech składników tj. ziemniaków, mąki ziemniaczanej i odrobiny soli. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków albo jako samodzielne danie, okraszone cebulą lub boczkiem. Można je też podać z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym. Nie są też szczególnie trudne do zrobienia, choć wymagają nieco czasu. Jeśli jednak mamy wcześniej ugotowane ziemniaki np. pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego, kluski możemy zrobić w pół godziny. Moje kluski mają ładny żółty kolor, ale jeśli surowe ziemniaki trochę dłużej postoją i ściemnieją, to kluski wyjdą szare. Jest to całkowicie naturalne, nie ma czym się przejmować.
Można zrobić ich większą porcję i mamy od razu obiad na dwa dni. Ja zawsze odgrzewam je na parze i smakują jak świeże. Ugotowane kluski można również zamrozić po wystudzeniu.
Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) tłuczemy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Surowe ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Papkę z surowych ziemniaków przekładamy na sito i mieszamy łyżką, aby odsączyć z nadmiaru płynu. Płyn odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a pozostałą na dnie skropię przekładamy do miski. Dodajemy tam również ziemniaki gotowane i surowe, mąkę oraz sól.
Składniki mieszamy ręką na jednolitą masę. Po wymieszaniu, mokrą ręką odrywamy kawałki ciasta i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Kluski wrzucamy partiami po kilka na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy je około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy za pomocą małego sitka lub łyżki cedzakowej.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
A co z mąką ziemniaczaną? W potrzebnych składnikach wystepują 2 łyzki a w opisie nic o mące nie ma.
Mąkę mieszamy z resztą składników.