Dania główne

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek

Rolada gyros z mięsa mielonego otulona boczkiem i faszerowana kukurydzą, serem żółtym i papryką jest smaczna i szybka do zrobienia. Można ją podać na ciepło na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, a także jakiegoś sosu np. pieczarkowego lub pieczeniowego, czy na zimno do pieczywa jak wędlinę.

Jeśli po upieczeniu chcemy ją ponownie odgrzać, można to zrobić w mikrofalówce lub plastry pieczeni podsmażyć na patelni. Z podanych składników wychodzi dość długa rolada, ale spokojnie można ją przechowywać w lodówce kilka dni.

 

Składniki na roladę gyros z mięsa mielonego:

  • 700 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ząbek czosnku
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • pół puszki kukurydzy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 g sera żółtego
  • 300 g boczku surowego w plastrach
  • przyprawa do gyrosa, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, bułkę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

Na prostokątnym arkuszu folii spożywczej, którą układamy na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry boczku, tak aby delikatnie na siebie zachodziły. Na nic rozsmarowujemy równomiernie masę mięsną. Na mięsie układamy starty ser żółty, kukurydzę, papryką pokrojoną w paski, suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mięso zwijamy ciasno w roladę, pomagając sobie folią spożywczą.

Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 45 minut z termoobiegiem. Roladę podajemy pokrojoną w plastry od razu na ciepło lub na zimno po przestudzeniu.

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek

 

Zobacz inne przepisy na pieczeń:

Soczysta pieczeń drobiowa do chleba

Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw

Czosnkowa pieczeń z łopatki

Pieczeń z pieczarkami i serem żółtym

Pieczeń z mięsa mielonego z sosem koperkowym

 

Rolada gyros z mięsa mielonego – pyszna pieczeń na obiad i do kanapek
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago