Dania główne

Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo

Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem to pomysł na pyszne danie z kilku prostych składników, które można podać na obiad. Sprawdzą się jednak bardzo dobrze również jako imprezowa przekąska na ciepło. Mi najbardziej smakują polane ketchupem, można również podać do nich inny sos np. czosnkowy czy tatarski.

Przez to, że ziemniaki najpierw obgotowujemy, a potem pieczemy w piekarniku, są mięciutkie i kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Składniki, które na nie nakładacie można modyfikować w zależności od tego co macie w lodówce: może to być boczek, papryka czy feta.

 

Składniki na pieczone ziemniaki w plastrach z szynką i serem:

  • 4 duże ziemniaki
  • 250 g szynki
  • 250 g pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, na pół twardo. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Szynkę kroimy w kostkę i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je lekko olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem.

Po tym czasie blaszkę wyjmujemy z piekarnika i na każdy plaster ziemniaka nakładamy po sporej łyżce pieczarek z szynką. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorem.

Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo

Zobacz inne przepisy z pieczonymi ziemniakami w roli głównej:

Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem

Placek ziemniaczany z piekarnika

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Prosta zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki faszerowane śledziem – pyszny pomysł na obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago