Dania główne

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami to prosty i łatwy w wykonaniu przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Takie danie najlepiej smakuje podane z gniecionymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Pulpety w sosie śmietanowym z koperkiem, włoszczyzną i brokułem tworzą pyszną i kolorową kompozycję, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Składniki na pulpety w sosie koperkowym z warzywami (4 porcje):

  • 200 g mięsa mielonego z indyka

  • 300 g mięsa mielonego wołowego

  • łyżka majonezu

  • jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz, majeranek

Sos koperkowy:

  • szklanka pokrojonej w słupki włoszczyzny (może być gotowa mrożonka)

  • 250 g brokuła (niewielka sztuka)

  • szklanka bulionu

  • łyżka sosu sojowego

  • 180 ml śmietany 30%

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • pęczek kopru

  • sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą, klejącą się masę. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy kulki wielkości mandarynki. Pulpety przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy z obu stron po kilka minut na niewielkim ogniu. Pulpety przekładamy na ręcznik papierowy.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente. Na patelnię, na której smażyło się mięso wsypujemy włoszczyznę i podsmażamy. Następnie dodajemy brokuła, podlewamy bulionem i sosem sojowym. Całość dusimy 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Warzywa z sosem dusimy, od czasu do czasu mieszając, kolejne 5-6 minut. Na koniec dodajemy posiekany drobno koper i przyprawy. Dokładamy również wcześniej usmażone pulpety.

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad

Zobacz inne przepisy na prosty domowy obiad:

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago