Botwinka na rosole – przepis na pyszną zupę z botwiny
Botwinka na rosole z dużą ilością buraków to pyszna, domowa zupa idealna na chłodniejsze wiosenne czy wczesnoletnie dni. Jest lekka, ale jeśli dodamy do niej ziemniaki czy jajka stanie się sycąca. Świetnie więc sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Ten prosty przepis na zupę jest jednym z moich ulubionych.
Do podania: jajka ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki
Przygotowujemy rosół. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Umytego kurczaka, włoszczyznę, obrane ząbki czosnku i nieobraną cebulę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli zupę przygotowujemy np. na rosole pozostałym z niedzieli, pomijamy powyższy krok.
Po tym czasie bulion przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę lub paski ugotowane buraki, startą na tarce marchew z rosołu, posiekane liście botwinki, łodyżki i małe buraczki drobno pokrojone. Do zupy można również dodać obrane i pokrojone mięso z kurczaka. Dodajemy również ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę i posiekany koper. Zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…