Zupy

Botwinka na rosole – przepis na pyszną zupę z botwiny

Botwinka na rosole z dużą ilością buraków to pyszna, domowa zupa idealna na chłodniejsze wiosenne czy wczesnoletnie dni. Jest lekka, ale jeśli dodamy do niej ziemniaki czy jajka stanie się sycąca. Świetnie więc sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Ten prosty przepis na zupę jest jednym z moich ulubionych.

 

Składniki na botwinkę na rosole:

  • 1,5 – 2 litry wody
  • 1 pęczki botwinki (razem z buraczkami)
  • 500 g gotowanych buraków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek pora i selera)
  • cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 udka kurczaka
  • 2 łyżki octu
  • po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

 

Do podania: jajka ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki

 

Przygotowanie

Przygotowujemy rosół. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Umytego kurczaka, włoszczyznę, obrane ząbki czosnku i nieobraną cebulę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli zupę przygotowujemy np. na rosole pozostałym z niedzieli, pomijamy powyższy krok.

Po tym czasie bulion przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę lub paski ugotowane buraki, startą na tarce marchew z rosołu, posiekane liście botwinki, łodyżki i małe buraczki drobno pokrojone. Do zupy można również dodać obrane i pokrojone mięso z kurczaka. Dodajemy również ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę i posiekany koper. Zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

 

Botwinka na rosole – przepis na pyszną zupę z botwiny

 

Zobacz inne przepisy na botwinkę:

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Zupa z botwinką i bobem

Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal)

Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago