Zupy

Botwinka na rosole – przepis na pyszną zupę z botwiny

Botwinka na rosole z dużą ilością buraków to pyszna, domowa zupa idealna na chłodniejsze wiosenne czy wczesnoletnie dni. Jest lekka, ale jeśli dodamy do niej ziemniaki czy jajka stanie się sycąca. Świetnie więc sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Ten prosty przepis na zupę jest jednym z moich ulubionych.

 

Składniki na botwinkę na rosole:

  • 1,5 – 2 litry wody
  • 1 pęczki botwinki (razem z buraczkami)
  • 500 g gotowanych buraków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek pora i selera)
  • cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 udka kurczaka
  • 2 łyżki octu
  • po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

 

Do podania: jajka ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki

 

Przygotowanie

Przygotowujemy rosół. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Umytego kurczaka, włoszczyznę, obrane ząbki czosnku i nieobraną cebulę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli zupę przygotowujemy np. na rosole pozostałym z niedzieli, pomijamy powyższy krok.

Po tym czasie bulion przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę lub paski ugotowane buraki, startą na tarce marchew z rosołu, posiekane liście botwinki, łodyżki i małe buraczki drobno pokrojone. Do zupy można również dodać obrane i pokrojone mięso z kurczaka. Dodajemy również ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę i posiekany koper. Zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

 

Botwinka na rosole – przepis na pyszną zupę z botwiny

 

Zobacz inne przepisy na botwinkę:

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Zupa z botwinką i bobem

Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal)

Chłodnik litewski – pyszna zupa z botwiny na zimno

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago