Kiełbasa pieczona na młodej kapuście to proste do zrobienia danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny w sezonie wiosennym i letnim. Danie można podać z ziemniakami albo pieczywem, będzie wtedy bardziej sycące.
Do przygotowania potrawy nie potrzeba wielu składników, wystarczy główka kapusty, dobra kiełbasa, passata pomidorowa i bulion. Nie można też jej zepsuć (chyba że zostawimy kapustę na gazie przez godzinę i się spali), dlatego nawet osoby nie obeznane w kuchni sobie poradzą.
Danie jest też bardzo uniwersalne i poza sezonem na młodą kapustę można wykorzystać kapustę włoską lub pekińską, a czerwoną kiełbasę zastąpić białą.
Składniki na kiełbasę pieczoną na młodej kapuście (4 porcje):
- główka młodej kapusty
- szklanka passaty pomidorowej
- szklanka bulionu (można zastąpić wodą)
- 600 g dość tłustej kiełbasy (śląska)
- sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, passatą pomidorową i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość dusimy przez około 25 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowaną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na niej układamy ponacinane pętka kiełbasy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 min z termoobiegiem.
Zobacz przepisy na inne dania obiadowe z młodą kapustą:
Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad
Zostaw odpowiedź