Dania główne

Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad

Łazanki z młodą kapustą to bardzo proste, tanie i niewymagające wielu składników danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotujecie je w około 40 minut bez szczególnego trudu. Świetnie sprawdzą się w chłodniejsze wiosenne czy letnie dni, gdyż wspaniale rozgrzewają i zaspokajają nawet największy głód.

Takie danie można podać bez żadnych dodatków albo jako dodatek np. do pieczonego mięsa. Świetnie smakują na świeżo, ale mi najbardziej smakują na drugi dzień, odgrzane na patelni z łyżką masła. Poniżej podaję podstawową wersję tej potrawy, ale możecie wzbogacić ją dodając boczek, pomidory czy posypując koperkiem. Można też nie dodawać kiełbasy i wyjdzie wersja wegetariańska.

Składniki na łazanki z młodą kapustą (4 porcje):

  • główka młodej kapusty (około 900 g)
  • 250 g makaronu łazanki
  • 150 g kiełbasy (dałam suchą kiełbasę typu jałowcowa, ale tłustsza np. śląska też się sprawdzi)
  • cebula
  • szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy kiełbasę. Całość smażymy jeszcze kilka minut.

Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka, a większość płynu odparuje. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy podsmażoną kiełbasę.

Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

 

Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z młodą kapustą:

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad

Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal)

Zapiekanka Wiejski Kociołek – smaczny obiad z piekarnika

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago