Przetwory

Ogórki małosolne – prosty przepis

Ogórki małosolne to obowiązkowa pozycja wśród letnich przysmaków. Są łatwe do przygotowania i stanowią pyszną przekąskę, która pasuje do wszystkiego. Przepis jest bardzo prosty, podstawowy, bez żadnych udziwnień – taki z którego korzystały nasze mamy czy babcie.

Z czym podać ogórki małosolne?

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu składającego się z młodych ziemniaków i jajka sadzonego, do kanapek, sałatek czy surówek. Mi najlepiej smakują podane z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem lub smalcem.

 

Składniki na ogórki małosolne (1 słoik pięciolitrowy):

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 2,5 łyżki soli niejodowanej
  • 4 liście ziela angielskiego
  • liść chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 gałęzie kopru
  • 6-7 ząbków czosnku

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie, odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. W wodzie moczymy przez około 20 minut, potem wodę wylewamy. Następnie w dużym pięciolitrowym słoju układamy na dnie gałąź kopru i liść chrzanu. Na nich układamy ogórki, między które upychamy ząbki czosnku (nieobrane) i kawałek chrzanu pokrojony na cieńsze paski. Na koniec układamy liście laurowe i kolejną gałąź kopru.

Dwa litry wody zagotowujemy i w gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia, następnie zalewamy nią ogórki. Słoik z ogórkami nakrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy jej. Odstawiamy go w zacienione miejsce, np. na blat kuchenny, na który nie pada bezpośrednio światło słoneczne. Ogórki są dobre po około 24 godzinach. W czasie upałów już po 12-14 godzinach są smaczne.

Im dłużej będziemy je trzymać w temperaturze pokojowej tym będą bardziej ukiszone, aby zastopować proces kiszenia ogórki wstawiamy do lodówki.

Ogórki małosolne – prosty przepis

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago