Ogórki małosolne – prosty przepis
Ogórki małosolne to obowiązkowa pozycja wśród letnich przysmaków. Są łatwe do przygotowania i stanowią pyszną przekąskę, która pasuje do wszystkiego. Przepis jest bardzo prosty, podstawowy, bez żadnych udziwnień – taki z którego korzystały nasze mamy czy babcie.
Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu składającego się z młodych ziemniaków i jajka sadzonego, do kanapek, sałatek czy surówek. Mi najlepiej smakują podane z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem lub smalcem.
Ogórki myjemy dokładnie, odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. W wodzie moczymy przez około 20 minut, potem wodę wylewamy. Następnie w dużym pięciolitrowym słoju układamy na dnie gałąź kopru i liść chrzanu. Na nich układamy ogórki, między które upychamy ząbki czosnku (nieobrane) i kawałek chrzanu pokrojony na cieńsze paski. Na koniec układamy liście laurowe i kolejną gałąź kopru.
Dwa litry wody zagotowujemy i w gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia, następnie zalewamy nią ogórki. Słoik z ogórkami nakrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy jej. Odstawiamy go w zacienione miejsce, np. na blat kuchenny, na który nie pada bezpośrednio światło słoneczne. Ogórki są dobre po około 24 godzinach. W czasie upałów już po 12-14 godzinach są smaczne.
Im dłużej będziemy je trzymać w temperaturze pokojowej tym będą bardziej ukiszone, aby zastopować proces kiszenia ogórki wstawiamy do lodówki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…