Ogórki małosolne – prosty przepis
Ogórki małosolne to obowiązkowa pozycja wśród letnich przysmaków. Są łatwe do przygotowania i stanowią pyszną przekąskę, która pasuje do wszystkiego. Przepis jest bardzo prosty, podstawowy, bez żadnych udziwnień – taki z którego korzystały nasze mamy czy babcie.
Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu składającego się z młodych ziemniaków i jajka sadzonego, do kanapek, sałatek czy surówek. Mi najlepiej smakują podane z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem lub smalcem.
Ogórki myjemy dokładnie, odstawiamy do miski i zalewamy zimną wodą. W wodzie moczymy przez około 20 minut, potem wodę wylewamy. Następnie w dużym pięciolitrowym słoju układamy na dnie gałąź kopru i liść chrzanu. Na nich układamy ogórki, między które upychamy ząbki czosnku (nieobrane) i kawałek chrzanu pokrojony na cieńsze paski. Na koniec układamy liście laurowe i kolejną gałąź kopru.
Dwa litry wody zagotowujemy i w gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Wodę odstawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia, następnie zalewamy nią ogórki. Słoik z ogórkami nakrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy jej. Odstawiamy go w zacienione miejsce, np. na blat kuchenny, na który nie pada bezpośrednio światło słoneczne. Ogórki są dobre po około 24 godzinach. W czasie upałów już po 12-14 godzinach są smaczne.
Im dłużej będziemy je trzymać w temperaturze pokojowej tym będą bardziej ukiszone, aby zastopować proces kiszenia ogórki wstawiamy do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…