Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili
Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Ogórki na ostro czyli w zalewie słodko kwaśnej z dodatkiem chili są idealne jako przekąska na imprezie. Świetnie się też sprawdzą jak czy dodatek do wędlin albo pieczonych mięs. Stopień ostrości oceniałabym raczej jako średni, dla mnie w sam raz, ale mój mąż twierdzi, że mogłoby być jeszcze z dwa razy bardziej ostre.

Składniki na ogórki na ostro (5 słoików po 0,75 litra):

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • szklanka octu 10% (szklanka o pojemności 220 ml)
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka papryczki chili w proszku
  • po kilka ziaren gorczycy i pieprzu do każdego słoika

Przygotowanie

Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je w poprzek na pół. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy. Ogórki i czosnek przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą oraz papryką chili. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na jakieś 2 godziny. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet i olej wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodną zalewę wlewamy do ogórków, całość ponownie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Ogórki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Do każdego słoika wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili
Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki W Zalewie Gyros – Do Słoików Na Zimę

Ogórki W Miodzie – Do Słoików Na Zimę

Ogórki W Ketchupie – Ogórki Na Zimę

Print Friendly, PDF & Email