Krokiety z brokułem i pieczarkami

Krokiety z brokułem i pieczarkami
Krokiety z brokułem i pieczarkami

Krokiety z brokułem i pieczarkami to niezwykle smaczne, bezmięsne danie, które można przygotować na sycący obiad dla całej rodziny. Nie byłabym sobą, gdybym nie podała ich z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotowanie potrawy zabiera co prawda trochę czasu, ale można ją zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko obtoczyć krokiety w panierce i usmażyć na patelni.

 

Składniki na krokiety z brokułem i pieczarkami (około 10 sztuk):

Naleśniki:

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 200 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • brokuł (około 400 g)
  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar)
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: jajko, bułka tarta

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Po ugotowaniu rozdrabniamy go widelcem lub miksujemy blenderem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Następnie dodajemy do nich pokruszoną gorgonzolę, rozdrobionego brokuła i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, aż gorgonzola się rozpuści.

Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

 

Krokiety z brokułem i pieczarkami
Krokiety z brokułem i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na krokiety:

Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem Mielonym

Krokiety Z Gyrosem

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Krokiety Z Ryżem I Pieczarkami

Zapiekane Krokiety Z Cukinią I Mięsem Mielonym

Krokiety Z Szynką, Pieczarkami I Serem

Print Friendly, PDF & Email