Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Pyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach.

Składniki:

  • ok 300 g herbatników
  • puszka brzoskwiń
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie
W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin.

kokos_brzoskwinia

Print Friendly, PDF & Email