Aksamitny Orzechowiec to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jego pyszny smak sprawia, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Składa się z puszystego biszkoptu orzechowego, delikatnie kwaskowatego dżemu i lekkiego kremu budyniowego (bez dodatku masła!).
Mimo swojej elegancji, Aksamitny Orzechowiec nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jako słodka przekąska, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta.
Składniki na ciasto Aksamitny Orzechowiec:
Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek rozmiar L
- 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów
- 160 g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 150 ml wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- około 250 g dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie
Biszkopt Orzechowy
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 30 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.
Krem budyniowy
Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.
Resztę mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.
Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę.
Oba blaty biszkoptu wysmaruj dżemem. Na spodni wyłóż gorący krem budyniowy i nakryj drugim blatem. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Polewa
Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch biszkoptu i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp rozdrobnionymi orzechami.
Zobacz inne przepisy na ciasta z orzechami:
Ciasto Kusząca Pannica – biszkopt z kremem orzechowym i galaretką
Jabłecznik orzechowy – pyszne, jesienne ciasto
Ciasto Amerykaniec z jabłkami – prosty i sprawdzony przepis
Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki
Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami
Zostaw odpowiedź