Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję

Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję
Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję

Aksamitny Orzechowiec to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jego pyszny smak sprawia, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Składa się z puszystego biszkoptu orzechowego, delikatnie kwaskowatego dżemu i lekkiego kremu budyniowego (bez dodatku masła!).

Mimo swojej elegancji, Aksamitny Orzechowiec nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jako słodka przekąska, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta.

Składniki na ciasto Aksamitny Orzechowiec:

Biszkopt orzechowy:

  • 6 jajek rozmiar L
  • 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

 

Dodatkowo:

  • około 250 g dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki
  • garść orzechów włoskich

 

Przygotowanie

Biszkopt Orzechowy

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę arachidową wymieszaną z mąką pszenną, kaszą manną, bułką tartą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 30 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zimne przekrój na dwa równe blaty.

Krem budyniowy

Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.

Resztę mleka zagotuj z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.

Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę.

Oba blaty biszkoptu wysmaruj dżemem. Na spodni wyłóż gorący krem budyniowy i nakryj drugim blatem. Ciasto odstaw do wystudzenia.

Polewa

Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch biszkoptu i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp rozdrobnionymi orzechami.

 

Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję
Aksamitny Orzechowiec – wyjątkowe ciasto na każdą okazję

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z orzechami:

Ciasto Kusząca Pannica – biszkopt z kremem orzechowym i galaretką

Jabłecznik orzechowy – pyszne, jesienne ciasto

Ciasto Amerykaniec z jabłkami – prosty i sprawdzony przepis

Ukraińskie ciasto Vyshyvanka – pyszne, warstwowe, bogate w smaki

Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami