Ukraińskie ciasto Vyshyvanka jest bardzo smaczne, wysokie, podzielne i dobrze się kroi. Sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje: święta, wesela, komunie czy chrzciny. Przypomina naszą Panią Walewską. Jest to oryginalny, stary przepis, nieco zmodyfikowałam jedynie składniki kremu z bitej śmietany.
Składniki na ukraińskie ciasto Vyshyvanka:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500 (około 3 szklanki)
- 200 g cukru (szklanka)
- 250 g śmietany 18%
- 60 g smalcu (3 łyżki)
- 4 żółtka jajek (rozmiar L)
- 100 g masła
- łyżeczka sody
- łyżka octu
- 2 łyżki kakao
Bita śmietana:
- 300 g śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 60 g cukru pudru (pół szklanki)
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich
- około 400 g marmolady (dałam wieloowocową)
- 4 białka jajek + 100 g cukru
Przygotowanie
Ciasto
Żółtka jajek wbij do miski i wymieszaj z cukrem np. za pomocą rózgi kuchennej. Dodaj roztopione i przestudzone masło, miękki smalec i śmietanę. Całość wymieszaj. Następnie sodę wlej do octu, aby ją „zgasić” i dodaj do ciasta. Na koniec wsyp mąkę. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, zagnieć jednolite, odchodzące od ręki ciasto.
Ciasto podziel na 4 równe części. Jedną z części ciasta posyp kakao i zagnieć jeszcze raz, aż nabierze jednolicie ciemnego koloru. Tą ciemną część zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta włóż do lodówki na około godzinę.
Pieczenie
Po tym czasie białka jajek (powinny być w temperaturze pokojowej) ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj do momentu, kiedy powstanie sztywna, lśniąca piana.
Ciasto wyjmij z lodówki. Każdą część rozwałkuj na prostokąt (wymiary około 28×23 cm). Przełóż je na blaszki do ciasta (każdą część możesz również piec po kolei, używając jednej blaszki) wyłożone papierem do pieczenia. Każde ciasto wysmaruj 1/3 marmolady, wyłóż na nie 1/3 bezy i rozsmaruj równomiernie, posyp pokruszonymi orzechami. Ciemne ciasto wyjmij z zamrażarki, podziel na 3 części. Każdą z nich zetrzyj na tarce o dużych oczkach na blaty ciasta.
Ciasta wstaw do piekarnik nagrzanego do 180 C i piecz przez około 30 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Złożenie ciasta
Śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone i cukru pudru.
Połowę bitej śmietany wyłóż na jeden z całkowicie ostudzonych blatów ciasta. Nakryj go drugim blatem, wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj ją ostatnim blatem ciasta.
Gotowe ciasto odłóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Jest najsmaczniejsze na drugi-trzeci dzień po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź