„Lato w słoiku” to pyszna sałatka warzywna w słodko-kwaśnej zalewie, która będzie jak znalazł w zimie, kiedy nie mamy dostępu do tak smacznych warzyw jakie są w sezonie letnim. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kanapek czy przegryzka na imprezie. Warzywa wychodzą al dente – lekko twarde i chrupiące – są równie smaczne jak świeże.
Pasteryzacja w piekarniku
Od kilku lat przetwory pasteryzuję w piekarniku, gdyż jest to o wiele wygodniejsze, zwłaszcza przy większej ilości słoików. Jeszcze nigdy nic się nie popsuło, więc mam zaufanie do tej metody. Jeśli jednak wolicie pasteryzować tradycyjnie, oczywiście też można to zrobić. Nie wiem jednak jaki czas jest potrzebny do pasteryzacji w garnku, żeby warzywa nie były miękkie, a twardawe i chrupiące.
Składniki na Lato w słoiku – sałatkę warzywną (8 słoików po 1 l):
- średniej wielkości kalafior (około 700 g)
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cukinii
- 2 papryki czerwone (około 400 g)
- 2 papryki żółte
Zalewa:
- 3 l wody
- 500 ml octu 10%
- 500 g cukru
- 3 łyżki soli niejodowanej
- po pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego do każdego słoika
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na drobne różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do wystygnięcia. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w nieco grubsze plastry. W dość duże plastry (grubości około 1 cm) kroimy ogórki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i również kroimy w plastry. Papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie znowu przekrawamy na pół i kroimy w paski. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą.
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier i sól. Całość podgrzewamy, aż woda będzie gorąca, a cukier i sól się rozpuszczą (nie trzeba zagotowywać).
Do wyparzonych słoików nakładamy warzywa do około 3/4 wysokości. Do każdego słoika wsypujemy gorczycę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlewamy ciepłą zalewę tak, aby warzywa były całkowicie przykryte. Słoikom wycieramy ranty, aby były czyste i suche i zakręcamy je.
Słoiki przekładamy na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 130 C i pasteryzujemy przez 35 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Po tym czasie nakrętki dokręcamy, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracamy do góry dnem na około 12 h.
Zostaw odpowiedź