Ciasto Hultaj z marmoladą - wilgotne, mięciutkie i przepyszne
Ciasto Hultaj to wyjątkowo mięciutki i wilgotny wypiek przełożony kremem z bitej śmietany i marmoladą. Całość jest pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Takie ciasto sprawdzi się zarówno jako deser do popołudniowej kawy, jak i na większych i mniejszych rodzinnych uroczystościach.
Krem:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, wlewamy cienką stróżką olej i mleko. Dodajemy marmoladę i wsypujemy po łyżce mąki. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28×23 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mascarpone.
Na spodnim blacie ciasta rozsmarowujemy 1/3 marmolady. Na nią wykładamy połowę kremu. Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy 1/3 marmolady. Marmoladę przykrywamy herbatnikami. Na nie wykładamy resztę kremu i nakrywamy blatem ciasta od spodu wysmarowanym marmoladą. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
W skrócie schemat składania ciasta wygląda (od dołu) tak:
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Czy mogę zrobić z półtorej porcji bo mam większą blaszkę?
oczywiście