Ciasta i desery

Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut

Ciasto Pana Obrażalskiego to przepyszny smakołyk bez pieczenia, który przygotujecie błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Jest tak smaczny, że nie można przestać go jeść. Połączenie słonych krakersów i orzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę.

Jak przygotować Ciasto Pana Obrażalskiego?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem, żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem.

Składniki na ciasto Pana Obrażalskiego:

  • 250 g krakersów
  • 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
  • 80 g żurawiny
  • 80 g rodzynek

 

Przygotowanie

Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała.

Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Oferma bez pieczenia w 15 minut – nawet dziecko je przygotuje

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago