Ciasta i desery

Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut

Ciasto Pana Obrażalskiego to przepyszny smakołyk bez pieczenia, który przygotujecie błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Jest tak smaczny, że nie można przestać go jeść. Połączenie słonych krakersów i orzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę.

Jak przygotować Ciasto Pana Obrażalskiego?

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem, żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem.

Składniki na ciasto Pana Obrażalskiego:

  • 250 g krakersów
  • 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
  • 80 g żurawiny
  • 80 g rodzynek

 

Przygotowanie

Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała.

Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Oferma bez pieczenia w 15 minut – nawet dziecko je przygotuje

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago