Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut
Ciasto Pana Obrażalskiego to przepyszny smakołyk bez pieczenia, który przygotujecie błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Jest tak smaczny, że nie można przestać go jeść. Połączenie słonych krakersów i orzeszków ziemnych ze słodkim kajmakiem i bakaliami to strzał w dziesiątkę.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z mascarpone, kajmakiem, żurawiną, rodzynkami i orzeszkami. Następnie masę przekładamy na zmianę z krakersami. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy kajmak, posypujemy orzeszkami ziemnymi i gotowe. Ciasto dobrze jest odłożyć na jakiś czas do lodówki, aby masa zrobiła się bardziej sztywna, a krakersy trochę zmiękły pod jej wpływem.
Przygotowanie
Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24x24cm) układamy warstwę krakersów, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała.
Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Dla pewności...w przepisie jest mowa o krakersach, takich solonych? Nie o herbatnikach?
Tak, jest napisane krakersy, a nie herbatniki...
A skąd nazwa ciasta? 😁😁😁
Z głowy ;)