Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy
Gulasz leśniczego to pyszne danie na sycący obiad dla całej rodziny składający się z wieprzowiny, warzyw i grzybów. Całość jest niezwykłe aromatyczna i esencjonalna. Taki gulasz można podać z ziemniakami z wody, kaszą albo chrupiącym pieczywem. Z pewnością domownicy będą zajadać go z przyjemnością.
Jeśli nie macie leśnych grzybów, można je zamienić na pieczarki lub boczniaki. Nie będzie wtedy to już ten sam aromat lasu, ale też będzie smacznie.
Rozpoczynamy od pokrojenia łopatki wieprzowej w kostkę i obsmażenia jej na patelni. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy przez koło godzinę na wolnym ogniu, aż stanie się miękkie. Do mięsa dorzucamy warzywa, grzyby, śmietankę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. Przygotowanie takiej potrawy nie jest więc trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu, gdyż mięso aby nie było twarde musi się dusić pod przykryciem dość długo.
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez chwilę. Do mięsa dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i całość smażymy, aż mięso przestanie być surowe.
Podsmażoną łopatkę zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę (aż mięso będzie miękkie). Na kilka minut przed końcem wrzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Zalewamy je zimną wodą i obgotowujemy przez około 2-3 minuty od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Odcedzamy je na sicie i wrzucamy do podduszonego mięsa. Na patelnię wlewamy sos sojowy, śmietanę i ewentualnie jeszcze pół szklanki bulionu, jeśli został on zredukowany całkowicie. Dodajemy również przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…