Przekąski

Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno

Ryba w sosie jogurtowym to smaczna i dość szybka do zrobienia przekąska, którą możecie podać na różne okazje. Świetnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej czy na imprezowym stole w Sylwestra.

Jak zrobić rybę w sosie jogurtowym?

Najpierw smażymy paski filetów rybnych w panierce, następnie przygotowujemy sos jogurtowy z dodatkami. Gotujemy jajka i kroimy wszystkie składniki w kostkę. Następnie wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i całość układamy na półmisku, aby danie ładnie się prezentowało. Przygotowanie zajmie mniej niż 45 minut.

Składniki na rybę w sosie jogurtowym:

  • 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (np. dorsza)
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Sos jogurtowy:

  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 jajka
  • mała cebula
  • mały pęczek szczypioru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Filety rybne oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, a najlepiej na 3-4 godziny. Następnie rybę kroimy na paski szerokości około 4-5 cm. Każdy z nich obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Rybę wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ogórki i cebulę. Szczypior drobno siekamy.

Do miski przekładamy jogurt, musztardę, majonez i mieszamy. Dodajemy jajka, ogórki, cebulę, połowę szczypioru i przyprawy. Mieszamy jeszcze raz.

Na płaskim dużym półmisku (albo dwóch mniejszych) wykładamy połowę sosu, na nim układamy kawałki ryby i polewamy ją resztą sosu. Całość posypujemy resztą szczypioru.

Ryba w sosie jogurtowym – pyszna przekąska na zimno

Zobacz inne przepisy na przekąski z filetów rybnych na świąteczny czy imprezowy stół:

Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Dietetyczna ryba po grecku

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago