Dania główne

Makaron z mięsem mielonym po chińsku – błyskawiczne danie na obiad

Makaron z mięsem mielonym po chińsku to bardzo szybkie do zrobienia i niewymagające wiele pracy danie, które można podać na pyszny obiad dla wielbicieli azjatyckich smaków. W pół godziny możecie przygotować pyszny posiłek, który świetnie smakuje, a jest tańszy niż ten zamówiony w knajpce z chińskim jedzeniem.

Jak zrobić makaron z mięsem mielonym po chińsku?

Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć mięso z gotową mieszanką chińską na patelni. Następnie do mięsa dodajemy bulion, pomidory i inne dodatki i całość dusimy około 10 minut. Na koniec makaron mieszamy z sosem i podajemy.

Składniki na makaron z mięsem mielonym po chińsku (4 porcje):

  • około 400 g makaronu gniazdka lub tagliatelle
  • 450 g mrożonki mieszanka chińska
  • 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być też wieprzowe lub wołowe)
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • duża szczypta imbiru, sól, pieprz, czosnek suszony
  • łyżka sezamu
  • kilka pomidorów koktajlowych

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju. Podsmażamy, aż zacznie nabierać brązowej barwy. Wrzucamy mieszankę chińska, nakrywamy pokrywką i smażymy, aż warzywa się odmrożą. Na patelnię wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy przyprawy, sos sojowy i słodki sos chili. Całość dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos nieco zgęstnieje.

Chińszczyznę mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

Makaron z mięsem mielonym po chińsku – błyskawiczne danie na obiad

Zobacz inne potrawy inspirowane kuchnią chińską:

Makaron z wieprzowiną po chińsku – szybkie danie na obiad

Domowy sos chiński z ryżem i warzywami

Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko

Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą

Kurczak po chińsku – obiad po chińsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago