Przekąski

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Rurki z pastą z tuńczyka to przekąska, która świetnie smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas spotkania ze znajomymi, czy domowej imprezie. Rurki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, na drugi dzień ciasto francuskie nie jest już takie kruche, gdyż mięknie od pasty.

Jak przygotować rurki z pastą z tuńczyka?

Robi się je bardzo szybko. Wystarczy ugotować i pokroić jajka, następnie wymieszać je z tuńczykiem, szczypiorem i majonezem. W międzyczasie należy upiec rurki z ciasta francuskiego i je wystudzić. Potem wystarczy tylko napełnić rurki pastą i gotowe.

 

Składniki na rurki z pastą z tuńczyka (około 20 sztuk):

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g)
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz
  • jajko do posmarowania ciasta francuskiego

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania pasty. Jajka gotujemy na twardo czyli przez około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Szczypior myjemy i drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2,5-3 cm. Foremki do pieczenia rurek lekko natłuszczamy olejem i każdą owijamy paskiem ciasta francuskiego. Foremki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem.

Blachę z rurkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 18-20 minut (aż nabiorą złotego koloru) w trybie góra-dół. Upieczone rurki odstawiamy do wystudzenia, następnie ostrożnie zdejmujemy z foremek.

Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o największej średnicy (sprawdzi się też taki jednorazowy, gdzie odcinamy końcówkę) i wciskamy ją do wnętrza rurek.

Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję

Zobacz inne przepisy na pomysłowe przekąski:

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Jajka wiosenne – przepis na jajka w sosie z nowalijkami

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Rolada szpinakowa z tuńczykiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago