Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym
Niecodzienna sałatka z jajkami i sosem czosnkowym jest lekka, kolorowa i bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu w gronie znajomych czy świątecznym stole. Składa się chrupiących warzyw takich jak sałata, rzodkiewki i czerwona cebula, a także pomidorów, szczypioru i sera pleśniowego. Jeśli nie lubicie tego ostatniego, to można go zastąpić fetą.
Robi się ją bardzo szybko. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić resztę składników i wymieszać składniki na sos. Następnie wszystko rozkładamy na talerzach i gotowe. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Sos czosnkowy:
Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 5-6 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je, obieramy i kroimy w plastry. Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Pomidory przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w plastry. Szczypior drobno siekamy, a ser pleśniowy kroimy w dość grubą kostkę.
Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, cukrem pudrem i przyprawami.
Na dwóch płaskich talerzach albo dużym półmisku rozkładamy sałatę lodową, rzodkiewki i cebulę. Wylewamy 2/3 sosu czosnkowego. Następnie układamy jajka, pomidory i ser pleśniowy. Nakładamy resztę sosu i całość posypujemy szczypiorem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…