Potrawka drobiowa z brokułem jest bardzo smaczna, aromatyczna i kolorowa. Będzie świetnym pomysłem na sycący, treściwy i bogaty w warzywa obiad dla całej rodziny. Robi się ją stosunkowo szybko, a jej przygotowanie nie powinno nastręczyć nikomu trudności.
Z czym podać potrawkę drobiowa z brokułem?
Jest to bardzo uniwersalne danie, które możecie podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno gotowane ziemniaki, jak i puree ziemniaczane, a także ryż, makaron czy kasza np. jęczmienna lub jaglana. Ponieważ potrawa zawiera dużo warzyw, nie potrzeba do niej surówki, ale jeśli macie ochotę to sprawdzi się korniszony czy małosolny ogórek albo ćwikła z chrzanem.
Składniki na potrawkę drobiową z brokułem (4 porcje):
-
4 gotowanych ćwiartek z kurczaka (około 1,2 kg)
-
mała papryka czerwona
-
pół brokuła (może być 250 g mrożonego)
-
szklanka mrożonki marchewka z groszkiem
-
szklanka bulionu drobiowego
-
łyżka sosu sojowego
-
200 ml śmietany 30%
-
sól, pieprz
-
mały pęczek koperku
-
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Gotowane mięso z kurczaka (np. pozostałe z rosołu) oddzielamy od kości, odzieramy ze skór i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem na parze na półtwardo. Paprykę kroimy w paski, koper drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy paprykę i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wlewamy bulion i całość dusimy przez kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowanego brokuła i koperek. Całość mieszamy.
Zostaw odpowiedź