Dwutygodniowa surówka z młodej kapusty – do obiadu i na grilla
Dwutygodniowa surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku w smaku nie ma sobie równych. Z podanych składników przygotowujemy jej większą ilość (około 3 słoiki po 0,75 l), ale można ją trzymać w lodówce przez ponad dwa tygodnie, więc sięgamy po nią kiedy tylko mamy ochotę. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do mięs z grilla czy kanapek lub burgerów.
Najpierw szatkujemy warzywa, mieszamy je ze sobą i zasypujemy solą. Odkładamy je na godzinę, następnie wlewamy zalewę, przekładamy do słoików i gotowe. Jeśli mamy elektryczną krajalnicę do warzyw, przygotowanie będzie bardzo szybkie i bezproblemowe. Ręczne pokrojenie i starcie warzyw zajmie trochę więcej czasu, ale za to smak surówki wynagrodzi odrobinę trudu.
Zalewa:
Główkom kapusty odrywamy twarde wierzchnie liście, przekrawamy ją na cztery części i szatkujemy nożem albo za pomocą krajalnicy do warzyw. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej dużej miski, zasypujemy solą i mieszamy ręką, lekko ugniatając. Wymieszaną surówkę odkładamy do godzinę.
Wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, olej i ocet wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zalewę wlewamy do warzyw i mieszamy. Surówkę przekładamy do słoików i odkładamy do lodówki. Można ją podawać na drugi dzień po przygotowaniu.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Pewnie ocet jabłkowy zmieni smak, tak tylko pytam, bo go naprodukowałam że swoich niepryskanych jabłek.
Tak, zmieni smak. Ale jeśli go Pani lubi, można go dodać. Albo wymieszać ze zwykłym octem.
Czy można surówkę pasteryzować?
Tak, można