Sałatki i surówki

Sałatka z selerem naciowym i surimi – tylko 4 składniki i sos

Sałatka z selerem naciowym i surimi jest prosta i stosunkowo szybka do zrobienia, a do tego smaczna i pożywna. Sprawdzi się na grilla czy kolację, a także do wzięcia ze sobą w pudełeczku do pracy. Można ją również podać na imprezie, gdyż jest bardzo uniwersalna i zazwyczaj każdemu smakuje. Powstaje tylko z czterech składników i sosu na bazie majonezu. Za sprawą selera naciowego jest orzeźwiająca i chrupiąca, a paluszki krabowe nadają jest rybnego posmaku.

Jak przygotować sałatkę z selerem naciowym i surimi?

Przygotowanie jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi, trzeba jedynie uzbroić się w nieco cierpliwości, żeby pokroić jajka ugotowane na twardo, selera i paluszki krabowe. Następnie wystarczy przygotować sos i wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Składniki na sałatkę z selerem naciowym i surimi:

  • dwa opakowania paluszków krabowych surimi (po 250 g każde)
  • 5 jajek
  • seler naciowy (około 400 g)
  • puszka kukurydzy

     

Sos:

  • dwie łyżki majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy (dałam sarepską)
  • sól, ostra papryka, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 6-7 minut, od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je (można przyspieszyć ten proces, zalewając je zimna wodą), obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paluszki krabowe obieramy z foliowych osłonek i kroimy w kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy i również kroimy w kostkę. Ja pokroiłam wszystkie składniki, bardzo drobno, ale kostka może być grubsza.

Składniki na sos czyli majonez, musztardę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Do dużej miski przekładamy surimi, selera naciowego, kukurydzę i jajka. Wlewamy sos i wszystko razem mieszamy ze sobą. Sałatkę odkładamy na godzinę do lodówki.

Sałatka z selerem naciowym i surimi – tylko 4 składniki i sos

Zobacz inne przepisy na sałatki z surimi:

Sałatka z paluszków krabowych – szybka i prosta do zrobienia

Nietuzinkowa sałatka warstwowa

Sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem

Pasta (sałatka) z paluszków krabowych i pora

Błyskawiczna sałatka z paluszkami krabowymi – tylko z 4 składników

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago