Ciasta i desery

Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil

Ciasto Toffifee bez pieczenia to przepyszny deser, który nie wymaga wiele pracy ani czasu na przygotowanie, a smakuje obłędnie. Jest inspirowany czekoladkami Toffifee, dlatego składa się z orzechów, czekolady i kajmaku. Dodatkowo kompozycję wzbogaciłam o słone krakersy, aby całość nie była zbyt słodka i był to strzał w dziesiątkę. Jedyna niedogodność jest taka, że ciasto będzie najlepiej smakować dopiero na drugi dzień po przygotowaniu, dlatego jeśli szukacie czegoś „na już”, to lepiej skorzystać z innego przepisu.

Jak przygotować ciasto Toffifee bez pieczenia?

Przygotowanie deseru jest banalnie proste. Wystarczy rozpuścić i wystudzić czekoladę, następnie wymieszać ją z mascarpone. Taką masą przekładamy krakersy, a ostatnią warstwę smarujemy kajmakiem i posypujemy orzeszkami. Gotowe!

Składniki na Ciasto Toffifee bez pieczenia:

  • około 250 g krakersów solonych
  • 500 g mascarpone
  • 200 g masy krówkowej (kajmak)
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych
  • 200 g czekolady (mleczna lub z orzechami)
  • 50 ml mleka lub śmietanki 30%
  • do dekoracji czekoladki Toffifee (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czekoladę dzielimy na kostki i wkładamy do małego garnka lub garnuszka. Dodajemy mleko i składniki podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przekładamy mascarpone dodajemy rozpuszczoną, ale zimną czekoladę i miksujemy przez chwilę ze sobą do uzyskania jednolitej masy.

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy warstwę krakersów. Na nich rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej, następnie znowu krakersy, masa, krakersy, masa i krakersy. Wierzch ostatniej warstwy krakersów smarujemy kajmakiem i posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami. Można również ułożyć czekoladki Toffifee. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Toffifee bez pieczenia – pyszny smakołyk w kilka chwil

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia na krakersach:

Ciasto Wymysł Prezydenta z kremem wafelkowym w 15 minut

Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Pana Obrażalskiego – deser bez pieczenia w 15 minut

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Domowe rafaello na krakersach

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago