Ciasta i desery

Domowe lody czekoladowe – bez maszynki, bez kłopotu

Domowe lody czekoladowe bez jajek, ani bez użycia maszynki robi się błyskawicznie, a smakują obłędnie. Są lekkie, puszyste, kremowe, niezbyt słodkie, ale za to z dobrze wyczuwalną czekoladą. Jeśli je skosztujecie, już nie tkniecie takich ze sklepu, w których pełno sztucznych dodatków!

Jakie dodatki pasują do domowych lodów czekoladowych?

Można je podać posypane pokruszonymi orzechami czy startą czekoladą, albo z borówkami lub malinami. Sprawdzi się również konfitura czekoladowa lub jakiś sos owocowy. Tak naprawdę jednak lody są pyszne same w sobie i nie potrzeba do nich żadnych dodatków.

Składniki na domowe lody czekoladowe (wychodzi około 1 l):

  • 1 szklanka mleka 2% (250 ml)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 330 ml śmietanki 30% (można wykorzystać taką z kartonika)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru

 

Przygotowanie

Mleko, czekoladę pokruszoną na kostki i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno.

Rozpuszczoną czekoladę z mlekiem przekładamy do miski. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy.

Do masy mlecznej dodajemy bitą śmietanę i mieszamy rózgą kuchenną. Lody przekładamy do zamykanego pojemnika, który wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

Po pół godziny i godzinie od włożenia do lodówki lody można przemieszać, podobno są wtedy bardziej puszyste – osobiście tego nie robiłam i nie miały żadnych kryształków lodu. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika lody są twarde i trudno je nakładać, wystarczy odstawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej.

Domowe lody czekoladowe – bez maszynki, bez kłopotu

Zobacz inne przepisy na desery na upały:

Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny

Domowe lody słony karmel – więcej nie tkniesz tych ze sklepu

Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały

Arbuzowy sernik na zimno – orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Szybki deser z granatem i borówkami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Fajny pomysł, czy wyjdą jak zastąpię czekoladę owocami, czy raczej zmieni ich konsystencję?

    • Osobiście nie robiłam ich z owocami, jak kiedyś spróbuję to dam znać czy wyszły ;)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago