Domowe lody czekoladowe – bez maszynki, bez kłopotu
Domowe lody czekoladowe bez jajek, ani bez użycia maszynki robi się błyskawicznie, a smakują obłędnie. Są lekkie, puszyste, kremowe, niezbyt słodkie, ale za to z dobrze wyczuwalną czekoladą. Jeśli je skosztujecie, już nie tkniecie takich ze sklepu, w których pełno sztucznych dodatków!
Można je podać posypane pokruszonymi orzechami czy startą czekoladą, albo z borówkami lub malinami. Sprawdzi się również konfitura czekoladowa lub jakiś sos owocowy. Tak naprawdę jednak lody są pyszne same w sobie i nie potrzeba do nich żadnych dodatków.
Mleko, czekoladę pokruszoną na kostki i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno.
Rozpuszczoną czekoladę z mlekiem przekładamy do miski. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy.
Do masy mlecznej dodajemy bitą śmietanę i mieszamy rózgą kuchenną. Lody przekładamy do zamykanego pojemnika, który wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
Po pół godziny i godzinie od włożenia do lodówki lody można przemieszać, podobno są wtedy bardziej puszyste – osobiście tego nie robiłam i nie miały żadnych kryształków lodu. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika lody są twarde i trudno je nakładać, wystarczy odstawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Fajny pomysł, czy wyjdą jak zastąpię czekoladę owocami, czy raczej zmieni ich konsystencję?
Osobiście nie robiłam ich z owocami, jak kiedyś spróbuję to dam znać czy wyszły ;)