Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis
Ogórki kanapkowe w musztardzie do słoików na zimę to pyszne przetwory, które sprawdzą się nie tylko na kanapkę, ale również jako dodatek do obiadu, burgera, koreczków czy sałatki. Są chrupiące, nieco octowe, nieco słodkie, z lekkim posmakiem musztardy.
Do takich pikli najlepsze będą świeże, twarde i niezbyt duże ogórki, dlatego nie kupujcie pierwszych lepszych z marketu. Do zalewy możecie użyć dowolnej musztardy, ja polecam miodową, która dodaje więcej słodyczy, ale jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy smak, może to być np. sarepska.
Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i musztardę (opcjonalnie można jeszcze dodać dużą szczyptę kurkumy, aby uzyskać bardziej żółty kolor zalewy) przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż będzie mocno gorąca, prawie wrząca. Odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Ogórki układamy ciasno w pozycji pionowej w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i gorczycę. Wlewamy zalewę (nie musi być całkowicie zimna) tak, aby całkowicie przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
W tradycyjny sposób w garnku, słoiki gotujemy około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.
Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…