Przetwory

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Ogórki kanapkowe w musztardzie do słoików na zimę to pyszne przetwory, które sprawdzą się nie tylko na kanapkę, ale również jako  dodatek do obiadu, burgera, koreczków czy sałatki. Są chrupiące, nieco octowe, nieco słodkie, z lekkim posmakiem musztardy.

Do takich pikli najlepsze będą świeże, twarde i niezbyt duże ogórki, dlatego nie kupujcie pierwszych lepszych z marketu. Do zalewy możecie użyć dowolnej musztardy, ja polecam miodową, która dodaje więcej słodyczy, ale jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy smak, może to być np. sarepska.

Składniki na ogórki kanapkowe w musztardzie (8 słoików po 0,5 l):

  • 2 kg nieprzerośniętych ogórków gruntowych
  • 1 litr wody (4 szklanki po 250 ml)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (280 g)
  • słoiczek musztardy miodowej (180 ml)
  • po łyżce liści laurowych, ziarna ziela angielskiego i gorczycy

 

Przygotowanie

Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i musztardę (opcjonalnie można jeszcze dodać dużą szczyptę kurkumy, aby uzyskać bardziej żółty kolor zalewy) przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż będzie mocno gorąca, prawie wrząca. Odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy im końcówki i kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Ogórki układamy ciasno w pozycji pionowej w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i gorczycę. Wlewamy zalewę (nie musi być całkowicie zimna) tak, aby całkowicie przykryć ogórki. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku, słoiki gotujemy około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago