Wafle z mlekiem w proszku – najlepszy przepis na andruty
Wafle z mlekiem w proszku to pyszny i szybki do przygotowania klasyczny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Można je wziąć ze sobą do szkoły czy na wycieczkę, podać na imprezie czy do popołudniowej kawy. Dzieci za nimi przepadają.
Przekładane kakaowe andruty robi się niezwykle prosto i nie sprawią trudności, nawet komuś kto nigdy do kuchni nie zagląda. Wychodzą za to smacznie, chrupiące i nie za słodkie.
Do rondelka przekładamy mleko, kakao, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Masę rozsmarowujemy nożem na pierwszym waflu, tak aby cienka warstwa pokrywała równomiernie cały wafel. Na każdy posmarowany blat, układamy kolejny i lekko dociskamy. Czynność powtarzamy, aż skończą się wafle. Ostatniego oczywiście nie smarujemy masą.
Gotowy wafel zawijamy w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przyciskamy od góry np. książkami albo drewnianą deską do krojenia, na której stawiamy garnek z wodą.
Wafel pozostawiamy przyciśnięty na kilka godzin (minimum 2), następnie kroimy go ostrym nożem w trójkąty, kwadraty lub prostokąty, wedle upodobań. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni, nie stracą chrupkości.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…