Dania główne

Tortilla Gyros z kurczakiem. Najlepszy przepis na domowy fast-food

Jeśli szukasz szybkiego i pysznego sposobu na obiad, kolację lub imprezową przekąskę, to tortilla gyros z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym świetnie się sprawdzi. Pysznie smakuje, zwłaszcza dzieci i młodzież bardzo ją lubią, a do tego może stanowić pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Wbrew pozorom nie taki fast-food straszny, jeśli przygotujecie go w domu ze sprawdzonych składników. A do tego jaki pyszny!

Ponieważ w jakimś markecie była promocja na dużą paczkę gotowych placków tortilli, przygotowałam aż dwanaście sztuk. Nie zjedliśmy ich od razu. Sałatkę z kurczaka i sos czosnkowy schowałam do lodówki i kiedy mieliśmy ochotę, odgrzewałam placki tortilli, wykładałam farsz i zwijałam na bieżąco.

Jeśli natomiast chcecie własnoręcznie przygotować również placki tortilli, to zajrzyjcie do tego przepisu.

Składniki na tortillę gyros z kurczakiem:

  • 12 placków tortilli
  • 2 piersi z kurczaka (około 400 g) + 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki małosolne lub konserwowe
  • 2 pomidory (najlepiej malinowe)
  • mała cebula czerwona
  • mała papryka czerwona

     

Sos czosnkowy:

  • mały kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

 

Jak przygotować tortillę gyros z kurczakiem? Opis krok po kroku

Najpierw weź piersi z kurczaka, umyj je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je na niezbyt duże kawałki, takie na jednego kęsa. Mięso przełóż do miseczki, obsyp przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Wymieszaj je, aby każdy kawałek był jednolicie obtoczony w przyprawach. Miskę z mięsem przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 15 minut. Mięso oczywiście może się też marynować dłużej (8-12 godzin), bardziej przesiąknie wtedy przyprawami.

Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, tak około 1 łyżkę. Kiedy po przyłożeniu ręki kilka centymetrów nad patelnią, poczujesz gorąco, znaczy, że możesz wrzucić kawałki kurczaka. Mięso smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez kilka minut, aż straci różowy kolor. Następnie przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia.

Kapustę pekińską umyj, osusz i przekrój na pół. Następnie połówki pokrój drobno nożem i przełóż do dużej miski. Posyp ją pół łyżeczki soli, pougniataj chwilę ręką i odstaw na 15 minut. W tym czasie możesz przygotować resztę składników. Wszystkie świeże warzywa umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Kukurydzę odsącz na sicie z zalewy. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Cebulę obierz, przekrój na pół i postaraj się pokroić ją w jak najcieńsze plasterki. Paprykę przekór na pół, wybierz nasiona, następnie pokrój na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w paski. Wszystkie warzywa, a także wystudzone piersi z kurczaka przełóż do miski z kapustą pekińską i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż jogurt, majonez, musztardę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie.

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni przez około minutę z każdej strony. Następnie na każdy placek wyłóż około 3 łyżki kurczaka z warzywami i łyżkę sosu czosnkowego. Jeden z rogów placka zagnij do środka, następnie rozpoczynając od jednego z sąsiadujących z tym zagiętym końca, zwiń placek w rulon.

Pamiętaj, aby nie zwlekać z zawijaniem tortilli po podgrzaniu, gdyż potem może się zrobić sztywna i pękać w trakcie zwijania. Tortillę Gyros podawaj od razu po ptzygotowaniu.

Tortilla Gyros z kurczakiem. Najlepszy przepis na domowy fast-food

Zobacz inne przepisy na tortillę:

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago