Wegetariańskie

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

Jajka w potrawce warzywnej to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na obiad, który przygotujecie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się, kiedy nie macie ochoty na długie siedzenie w kuchni, a w lodówce pustki. Wystarczy tylko kilka tanich składników, aby wyczarować pyszne i sycące danie. Taka wegetariańska potrawa doskonale sprawdzi się również na piątkowy obiad, jeśli nie jecie w tym dniu mięsa.

Z czym podać jajka w potrawce?

Według mnie najlepiej będą pasowały ugotowane i potłuczone ziemniaki posypane koperkiem. Możecie również podać ją z ryżem lub kaszą jaglaną. Cokolwiek nie wybierzecie, będziecie mieć pełnowartościowy i sycący na długo posiłek.

 

Składniki na jajka w potrawce (2 porcje):

  • 5 jajek
  • szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (daję gotową mrożonkę)
  • szklanka groszku (mrożony)
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki pszennej
  • mały pęczek kopru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować jajka w potrawce? Opis przygotowania krok po kroku

Jajka włóż do małego garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo, czyli przez około 5 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Odstaw je do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mrożoną włoszczyznę i groszek. Możesz również wykorzystać surowe lub ugotowane warzywa (np. marchew, pietruszkę, selera i pora) z rosołu. Smaż je przez chwilę, następnie podlej około pół szklanki wody, nakryj pokrywką i duś do miękkości, czyli przez około 10 minut.

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj je ze sobą. Następnie wlej śmietanę i podgrzewaj przez chwilę, aż składniki się połączą i nie będzie grudek z mąki. Taką mieszankę wlej na patelnię, kiedy warzywa będą miękkie.

Całość duś jeszcze kilka minut bez przykrycia. Dodaj posiekany koper i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec do potrawki warzywnej dodaj również obrane i przekrojone na pół jajka.

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

 

Zobacz inne pomysły na obiad z jajkami w roli głównej:

Kotlety jajeczne z rukolą – szybkie danie na bezmięsny obiad

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami

Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

Zapiekanka z ziemniaków i jajek

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • danie bardzo smaczne i proste w wykonaniu, podałam z drobnymi ziemniaczkami , połaczyłam 2 śmietanki- 18% i 30% , można dodawać dowolną mieszankę warzyw- u mnie wyszło pysznie! Polecam!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago