Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad
Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

Jajka w potrawce warzywnej to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na obiad, który przygotujecie w pół godziny. Świetnie sprawdzi się, kiedy nie macie ochoty na długie siedzenie w kuchni, a w lodówce pustki. Wystarczy tylko kilka tanich składników, aby wyczarować pyszne i sycące danie. Taka wegetariańska potrawa doskonale sprawdzi się również na piątkowy obiad, jeśli nie jecie w tym dniu mięsa.

Z czym podać jajka w potrawce?

Według mnie najlepiej będą pasowały ugotowane i potłuczone ziemniaki posypane koperkiem. Możecie również podać ją z ryżem lub kaszą jaglaną. Cokolwiek nie wybierzecie, będziecie mieć pełnowartościowy i sycący na długo posiłek.

 

Składniki na jajka w potrawce (2 porcje):

  • 5 jajek
  • szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (daję gotową mrożonkę)
  • szklanka groszku (mrożony)
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki pszennej
  • mały pęczek kopru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować jajka w potrawce? Opis przygotowania krok po kroku

Jajka włóż do małego garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo, czyli przez około 5 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Odstaw je do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mrożoną włoszczyznę i groszek. Możesz również wykorzystać surowe lub ugotowane warzywa (np. marchew, pietruszkę, selera i pora) z rosołu. Smaż je przez chwilę, następnie podlej około pół szklanki wody, nakryj pokrywką i duś do miękkości, czyli przez około 10 minut.

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj je ze sobą. Następnie wlej śmietanę i podgrzewaj przez chwilę, aż składniki się połączą i nie będzie grudek z mąki. Taką mieszankę wlej na patelnię, kiedy warzywa będą miękkie.

Całość duś jeszcze kilka minut bez przykrycia. Dodaj posiekany koper i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec do potrawki warzywnej dodaj również obrane i przekrojone na pół jajka.

Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad
Jajka w potrawce – prosty i tani przepis na obiad

 

Zobacz inne pomysły na obiad z jajkami w roli głównej:

Kotlety jajeczne z rukolą – szybkie danie na bezmięsny obiad

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Smażone ziemniaki z brukselką i jajkami

Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

Zapiekanka z ziemniaków i jajek

 

Print Friendly, PDF & Email