Soczysta pieczeń z mięsa mielonego z żurawiną i camembertem
Soczysta pieczeń z mięsa mielonego z żurawiną i camembertem jest pyszna i błyskawiczna do zrobienia, a do tego bardzo uniwersalna, gdyż można podawać ją na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlinę np. na kanapki. Mięsko wychodzi bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie i nie za suche, z lekko słodką nutą za sprawą żurawiny. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na święta czy inne uroczystości.
Do przygotowania pieczeni użyłam po pół kilo mięsa z indyka i wieprzowego i takie połączenie wydaje mi się najlepsze, ale możecie również wykorzystać tylko mięso wieprzowe lub drobiowe, albo wymieszać je z wołowym.
Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem i odstaw na pięć minut. Camemberta pokrój w kostkę. Następnie do dużej miski włóż oba mięsa mielone, wbij jajka, dodaj bułkę tartą z mlekiem i przyprawy. Całość wyrabiaj ręką na jednolitą masę. Kiedy będzie lekko kleić się do dłoni, dodaj żurawinę i camemberta. Całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
Masę mięsną przełóż do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut z termoobiegiem.
Pieczeń możesz podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub wystudzić ją i przechowywać w lodówce.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…