Dania główne

Placek po węgiersku – domowy, sprawdzony przepis

Placek po węgiersku do danie, które każdy Polak zna i większość uwielbia. Placki ziemniaczane podane z pysznym sosem mięsnym i polane śmietaną będą stanowić wyjątkowo smaczny i sycący obiad. Co prawda przygotowanie takiego dania zajmie nieco czasu, ale jeśli bardzo się spieszycie, to gulasz można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem tylko go podgrzać i usmażyć placki ziemniaczane.

 

Składniki na placek po węgiersku (3 duże placki):

  • 1, 2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • mała marchew
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Gulasz:

  • 800 g mięsa na gulasz (np. łopatka czy karkówka wieprzowa, szponder wołowy, ja dałam pierś z indyka)
  • cebula
  • mała marchew
  • papryka czerwona
  • szklanka passaty pomidorowej
  • szklanka wody lub bulionu
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania: gęsta śmietana, natka pietruszki lub szczypiorek

 

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania gulaszu.

Mięso pokrój w kostkę o boku około 2 cm i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor. Podsmażone mięso zalej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Jeśli większość płynu odparuje, a mięso będzie nadal twarde, zalej je ponownie szklanką bulionu i duś, aż zmięknie.

Do podduszonego mięso wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i obraną, oraz pokrojoną w cienkie półplasterki marchew. Całość gotuj jeszcze 10 minut, następnie wrzuć paprykę pokrojoną w paski, wlej passatę pomidorową, sos sojowy, dodaj przyprawy. Całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce do przecierania. Ziemniaki przełóż na sito i odcedź dokładnie z płynu. Wodę z odcedzania ziemniaków odstaw na 10 minut, następnie odlej, ale zachowaj skrobię, która pozostała na dnie.

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce do przecierania oraz obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew. Wbij również jajko, dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej tyle oleju, aby cała powierzchnia była pokryta jego cienką warstwą. 1/3 masy ziemniaczanej wyłóż na patelnię, łyżką rozprowadź ją po dnie, tworząc cienki placek o średnicy około 20 cm. Placek smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Kiedy zobaczysz, że brzegi zaczynają się brązowić, przełóż go na drugą stronę. Możesz do zrobić nakrywając patelnię talerzem, następnie odwracając ją do góry nogami i zsuwając placek z talerza z powrotem na patelnię. Z drugiej strony smaż placek jeszcze 4-5 minut.

Podanie placka po węgiersku

Usmażony placek ziemniaczany przełóż na talerz, na jego powierzchnię wylej 3-4 łyżki gulaszu. Placek złóż na pół, polej go śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Placek po węgiersku – domowy, sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane:

Placek po cygańsku

Marchewkowe placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane po kowalsku – zapiekane z serem i pieczarkami

Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika (76 kcal)

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago