Sałatka z makaronem ryżowym i surimi – pyszna, lekka i kolorowa
Sałatka z makaronem ryżowym i surimi jest bardzo smaczna, dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na każdą okazję. Wychodzi sycąca, ale zarazem lekka i niezapychająca. Można ją podać na kolację, wziąć ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły, poczęstować nią gości na imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Z pewnością większości przypadnie do gustu, choć jest nietypowa, ale ciekawa, aromatyczna i bogata w smaki.
Sałatka może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przynajmniej przez 4-5 dni. Z każdym dniem nabiera więcej smaku. Nie próbowałabym jej jednak zamrażać, gdyż po rozmrożeniu może zrobić się wodnista.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu odstaw go do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, pokrój go nożem na mniejsze kawałki. Paluszkom surimi zdejmij osłonki i pokrój je w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, czyli gotuj przez około 6-7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je, wkładając do zimnej wody, następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski. Pora drobno posiekaj.
Wszystkie składniki, czyli makaron, jajka, surimi, ogórka, paprykę, pora i kukurydzę przełóż do jednej miski. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…