Sałatki i surówki

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi – pyszna, lekka i kolorowa

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi jest bardzo smaczna, dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na każdą okazję. Wychodzi sycąca, ale zarazem lekka i niezapychająca. Można ją podać na kolację, wziąć ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły, poczęstować nią gości na imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Z pewnością większości przypadnie do gustu, choć jest nietypowa, ale ciekawa, aromatyczna i bogata w smaki.

Jak przechowywać sałatkę z makaronem ryżowym i surimi?

Sałatka może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przynajmniej przez 4-5 dni. Z każdym dniem nabiera więcej smaku. Nie próbowałabym jej jednak zamrażać, gdyż po rozmrożeniu może zrobić się wodnista.

 

Składniki na sałatkę z makaronem ryżowym i surimi:

  • 500 g paluszków surimi
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 ogórek długi
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • średniej wielkości por
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu odstaw go do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, pokrój go nożem na mniejsze kawałki. Paluszkom surimi zdejmij osłonki i pokrój je w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, czyli gotuj przez około 6-7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je, wkładając do zimnej wody, następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski. Pora drobno posiekaj.

Wszystkie składniki, czyli makaron, jajka, surimi, ogórka, paprykę, pora i kukurydzę przełóż do jednej miski. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi – pyszna, lekka i kolorowa

 

Zobacz inne przepisy na sałatkę z surimi:

Sałatka z selerem naciowym i surimi – tylko 4 składniki i sos

Błyskawiczna sałatka z paluszkami krabowymi – tylko z 4 składników

Nietuzinkowa sałatka warstwowa

Sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem

Błyskawiczna sałatka z porem i surimi

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago