Makaron z boczkiem i pieczarkami – szybki i przepyszny obiad
Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki to prawdziwe niebo w gębie! Niby takie proste danie, ale wygląda i smakuje wykwintnie, jak z dobrej restauracji. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad lub kolację we dwoje. Zawsze kiedy masz ochotę komuś zaimponować, a jednocześnie szukasz prostego i szybkiego do zrobienia dania, możesz sięgnąć po taki właśnie makaron.
Do przygotowania dania wykorzystałam farfalle czyli kokardki, które bardzo ładnie wyglądają, ale może to być dowolny inny w miarę duży makaron, np. penne świderki czy nawet tagliatelle.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, czyli gotuj 1-2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź i odstaw.
Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, boczek w paski, a pietruszkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną nabierać złotego koloru. Pieczarki odstaw i na tą samą patelnię wlej resztę oleju. Wczuć boczek i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
Na patelnię wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i przyprawy. Duś przez około 7-8 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj makaron i podsmażone pieczarki. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…