Dania główne

Makaron z boczkiem i pieczarkami – szybki i przepyszny obiad

Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki to prawdziwe niebo w gębie! Niby takie proste danie, ale wygląda i smakuje wykwintnie, jak z dobrej restauracji. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad lub kolację we dwoje. Zawsze kiedy masz ochotę komuś zaimponować, a jednocześnie szukasz prostego i szybkiego do zrobienia dania, możesz sięgnąć po taki właśnie makaron.

Do przygotowania dania wykorzystałam farfalle czyli kokardki, które bardzo ładnie wyglądają, ale może to być dowolny inny w miarę duży makaron, np. penne świderki czy nawet tagliatelle.

 

Składniki na makaron z boczkiem i pieczarkami (3 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego ulubionego
  • 400 g pieczarek
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, czyli gotuj 1-2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź i odstaw.

Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, boczek w paski, a pietruszkę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, wrzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną nabierać złotego koloru. Pieczarki odstaw i na tą samą patelnię wlej resztę oleju. Wczuć boczek i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż, aż cebula zacznie się rumienić.

Na patelnię wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i przyprawy. Duś przez około 7-8 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj makaron i podsmażone pieczarki. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.

Makaron z boczkiem i pieczarkami – szybki i przepyszny obiad

 

Zobacz inne przepisy na dania z makaronem:

Makaron z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami

Patelnia Gondoliera – pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Makaron z boczkiem i warzywami w sosie śmietanowym

Kociołek chłopski z makaronem – obiad jednogarnkowy

Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago