Dania główne

Cukinia faszerowana gyrosem – pyszny pomysł na obiad

Cukinia faszerowana gyrosem to danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego warzywa. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, ale można ją również podać jako ciepłe danie na imprezie. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Taką cukinię nadziewaną kurczakiem i warzywami podajemy na ciepło. Na drugi dzień po przygotowaniu można ją odgrzać w mikrofalówce, jest również smaczna.

 

Składniki na cukinię faszerowana gyrosem:

  • 4 młode, niezbyt duże cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g boczku wędzonego
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka przyprawy do gyrosa, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, obsyp przyprawą do gyrosa, ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na złoty kolor. Odłóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż zacznie się wytapiać, nabierze nieco chrupkości i złotego koloru. Odstaw na talerz z ręcznikiem papierowym.

Cukinie dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrąża gniazda nasienne. Cukinie odłóż na bok, wydrążony farsz posiekaj drobno nożem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę przez 2-3 minuty. Następnie dodaj posiekaną cukinię i smaż do momentu, aż odparuje z niej nadmiar wody i będzie miękka.

Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, a pomidory w ósemki.

Do miski przełóż kurczaka, boczek, cukinię z cebulą i ogórki. Dodaj ketchup, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie.

Wydrążone cukinie ułóż na dużej blaszce do pieczenia od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż do nich farsz. Na wierzchu ułóż pomidory.

Cukinie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 minut. Następnie nałóż na nie stary ser żółty i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.

 

Cukinia faszerowana gyrosem – pyszny pomysł na obiad

 

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Kotlety z cukinii i fety – pyszny pomysł na błyskawiczny obiad

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Najprostsze placki z cukinii

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago